警察模型飛行會招收新會員通告綱上個人行事曆 EccalendarRC ON-LINE Q & A 網上教室 - 搖控模型飛行 問與答How To Fly On-Line  網上教室 (Plane 定翼機)香港天文台
聰哥義務教授搖控飛機入門PMFC Movie ChannelHow To Fly On-Line  網上教室 (Heli 直升機)RC HELI FUN FLY 公開賽 賽事花絮即時衛星圖像

 
標題: 今期 壹週刊 - 遙控殺機
taihung
注册會員
Rank: 3Rank: 3



UID 227
精華 0
積分 9270
帖子 340
威望 9270
閱讀權限 255
註冊 2008-1-21
警察模型飛行會 會員編號  174
來自 EU NTS
狀態 離線
發表於 2009-2-13 19:42  資料  個人空間  短消息  加為好友 
今期 壹週刊 - 遙控殺機

新 聞 耳 目
遙 控 殺 機

反 飛 、 打 觔 斗 等 立 體 花 式 , 其 急 速 與 變 化 之 大 , 也 容 易 令 遙 控 直 升 機 失 控 下 墜 。

一 到 假 日 , 不 少 遙 控 飛 機 發 燒 友 愛 聚 在 新 界 荒 地 玩 機 , 蔚 然 成 風 , 但 上 週 一 宗 法 庭 判 決 , 卻 為 這 股 熱 潮 敲 響 警 鐘 。
去 年 一 月 , 一 名 男 子 駕 駛 遙 控 直 升 機 時 疏 忽 , 高 速 轉 動 的 螺 旋 槳 擊 中 「 機 友 」 羅 國 華 , 羅 搶 救 十 小 時 後 撿 回 一 命 , 但 右 腦 削 去 一 邊 , 至 今 左 半 身 癱 瘓 。 裁 判 官 上 週 在 庭 上 直 斥 被 告 罔 顧 安 全 , 惟 遙 控 機 目 前 只 有 民 航 條 例 監 管 , 最 終 只 罰 款 五 千 元 。
隨  遙 控 飛 機 近 年 普 及 , 單 玩 直 升 機 的 便 有 兩 萬 人 , 不 識 死 的 新 手 湧 現 , 而 合 適 的 場 地 又 少 , 「 遙 控 殺 機 」 殺 到 埋 身 。

劫 後 餘 生 , 羅 國 華 右 腦 頭 骨 被 削 去 , 至 今 仍 排 期 接 受 矯 形 補 頭 蓋 骨 手 術 。

羅 國 華 去 年 發 生 意 外 後 被 送 院 搶 救 十 小 時 , 一 度 心 跳 停 頓 兩 次 。 ( 《 蘋 果 日 報 》 圖 片 )

羅 國 華 是 遙 控 迷 , 曾 贏 得 遙 控 直 升 機 飛 行 比 賽 冠 軍 。 ( 被 訪 者 提 供 圖 片 )

遙 控 飛 機 的 旋 槳 轉 數 數 以 千 計 , 一 旦 遙 控 失 靈 撞 向 人 堆 , 非 常 危 險 。

劫 後 餘 生 一 年 , 羅 國 華 看 似 康 復 , 與 常 人 無 異 , 說 話 很 有 條 理 , 但 甫 除 下 鴨 嘴 帽 , 才 見 右 邊 頭  全 部 凹 陷 , 「 裡 面  頭 骨 碎 晒 , 無 骨  度 , 一 摸 就 會 摸 到 個 腦 , 要  政 府 醫 院 排 期 等 做 矯 形 手 術 補 番 個 頭 骨 。 」
一 宗 意 外 令 羅 國 華 一 生 改 變 , 甚 至 禍 及 家 人 。 「 以 前 我 又 踢 波 、 又 帶 個 女 去 釣 魚 、 又  車 、 又 放 飛 機 , 而 家 莫 講  車 , 連 落 樓 去 公 園 陪 個 女 打 韆 鞦 都 做 唔 到 , 要 麻 煩 老 婆 推 我 去 。 我 個 大 女 本 來 好 活 潑 , 同 我 好 多  講 , 但 我 出 院 後 , 佢 返 到 屋 企 就 閂 埋 門 , 唔 同 我 講  , 我 問 佢 點 解 , 佢 喊 住 話 , 接 受 唔 到 爸 爸 變 成 咁 , 唔 想 見 親 我 就 喊 , 唯 有 匿  房 。 唉 , 我 辛 苦 就 夠 , 要 我 個 女 承 受 大 人  痛 苦 , 呢 樣  我 最 心 痛 。 」
小 心 翼 翼   也 遭 殃
四 十 五 歲 的 羅 國 華 , 是 遙 控 直 升 機 發 燒 友 , 有 十 八 年 玩 機 經 驗 。 意 外 前 他 幾 乎 每 星 期 去 將 軍 澳 工 業  空 地 放 飛 機 , ○ 五 年 , 他 更 參 加 過 香 港 遙 控 直 升 機 公 開 賽 , 得 到 冠 軍 , 在 遙 控 機 界 享 負 盛 名 。
「 我 好 鍾 意 飛 行  感 覺 , 但 無 論 我 點 玩 花 式 都 好 , 我 一 定 飛 得 遠 遠 , 唔 會 飛 向 人 堆 ; 電 子 零 件 有 時 會 突 然 失 靈 , 我 試 過 飛 飛  有 頻 道 干 擾 , 我 寧 願 將 佢 直 衝 落 地 下 , 撞 散 晒 , 都 唔 想 撞 到 人 。 」 雖 然 羅 玩 機 小 心 翼 翼 , 但 別 人 不 是 這 麼 想 。
去 年 一 月 , 一 部 遙 控 直 升 機 低 飛 撞 向 羅 國 華 的 後 腦 , 螺 旋 槳 以 每 分 鐘 三 千 轉 的 速 度 削 去 羅 的 右 腦 頭 骨 , 他 當 場 腦 漿 溢 出 。 送 院 後 做 了 十 小 時 手 術 , 心 臟 曾 停 頓 兩 次 , 失 血 兩 公 升 ; 險 死 還 生 , 雖 腦 袋 沒 削 去 , 但 右 邊 頭 骨 凹 陷 , 丟 了 許 多 神 經 組 織 , 至 今 左 半 身 仍 癱 瘓 , 須 以 輪 椅 代 步 ; 記 憶 力 尤 差 , 連 當 日 案 發 經 過 已 完 全 忘 記 , 經 常 頭 痛 及 抽 筋 , 喪 失 工 作 能 力 。 當 文 員 的 妻 子 現 時 要 獨 力 支 撐 一 家 四 口 的 生 活 , 還 須 每 天 照 顧 身 形 魁 梧 的 羅 國 華 飲 食 和 起 居 。

將 軍 澳 工 業  的 空 地 是 遙 控 直 升 機 愛 好 者 的 聚 集 地 。

二 萬 發 燒 友

由 於 本 港 目 前 只 有 民 航 條 例 可 監 管 遙 控 飛 機 , 雖 然 法 官 認 為 事 件 涉 及 疏 忽 , 但 只 可 根 據 條 例 最 高 刑 罰 判 刑 。 「 而 家 我 半 身 癱 瘓 , 只 係 判 罰 五 千 元 , 固 然 係 判 罰 好 少 。 」 羅 說 , 他 會 考 慮 入 稟 民 事 訴 訟 向 對 方 索 償 , 向 不 負 責 任 的 人 追 討 。
發 生 在 羅 國 華 身 上 的 意 外 只 是 冰 山 一 角 , 隨  遙 控 機 近 年 愈 趨 普 及 , 「 遙 控 」 意 外 愈 來 愈 多 。 「 遙 控 飛 機  最 近 五 年 廣 泛 起 來 , 因 為 由 最 初 只 係 玩 用 甲 醇 驅 動 的 『 油 機 』 , 現 在 有 『 鋰 電 』 直 升 機 出 現 , 輕 身 好 多 , 多 了 國 家 出 產 , 價 錢 平 了 一 半 , 開 始 越 來 越 多 人 玩 , 全 香 港 約 有 二 萬 人 玩 遙 控 直 升 機 , 二 千 人 玩 遙 控 飛 機 , 另 有 三 千 人 愛 玩 手 動 滑 翔 機 。 遙 控 直 升 機 由 於 可 原 地 起 飛 , 需 要 的 空 間 少 , 遙 控 飛 機 則 要 跑 道 , 所 以 大 部 分 機 友 都 鍾 意 玩 直 升 機 。 」 開 業 卅 年 的 偉 高 模 型 有 限 公 司 助 理 經 理 蘇 逸 昌 形 容 , 凡 有 新 客 光 顧 , 他 都 建 議 新 客 先 學 一 套 自 學 操 控 軟 件 , 熟 練 控 桿 技 術 後 才 拿 真 的 遙 控 機 出 動 。

蘇 說 : 「 有 時 上 個 禮 拜 見 個 客 好   , 今 個 禮 拜 唔 見  尾 指 喇 , 因 為 玩 機 唔 小 心 將 手 擺  尾 槳 附 近 , 就 批  喇 ; 有 腳 傷 、 手 傷 等 , 多 不 勝 數 。 但 都 有 少 部 分  客 , 玩 熟  想 添 置 新 儀 器 , 引 擎 加 大 , 遙 控 頻 道 加 大 , 其 實 係 想  人 面 前 炫 耀 自 己 識 玩 立 體 花 式 。 呢 類 花 式 又 急 又 快 , 撞 得 快 爛 得 快 , 添 置 零 件 都 快 好 多 。 呢 類 客 我 又 想 做 佢 生 意 , 但 又 怕 佢  亂  , 架 飛 機 變  血 滴 子 傷 到 人 。 」

蘇 逸 昌 說 , 一 部 有 專 業 比 賽 質 素 的 模 型 機 動 輒 二 萬 多 元 , 單 是 他 手 持 的 機 殼 已 須 七 千 。

隨  鋰 電 遙 控 機 出 現 , 最 近 五 年 遙 控 飛 機 越 來 越 普 及 , 價 錢 也 急 降 一 半 。

香 港 僅 得 一 個 合 規 格 的 遙 控 飛 機 場 地 , 但 入 會 費 一 萬 元 另 加 月 費 , 至 今 不 足 二 百 人 入 會 。

因 為 沒 有 合 適 玩 機 場 地 , 一 班 機 友 明 知 犯 法 也 繼 續 在 將 軍 澳 工 業  玩 。

三 大 殺 機

擁 有 二 十 多 部 遙 控 直 升 機 、 遙 控 飛 機 及 滑 翔 機 的 李 烈 顯 , 每 月 至 少 花 二 千 元 在 維 修 及 保 養 機 件 , 他 說 遙 控 直 升 機 有 三 大 「 殺 機 」 : 「 第 一 , 遙 控 頻 道 有 時 會 重 疊 , 一 jam 線 , 部 機 就 唔 知 聽 邊 個 部 遙 控 器 講 , 於 是 失 控 亂 飛 ; 第 二 , 有 人 不 顧 危 險 , 在 靠 向 人 堆 十 米 前 面 玩 立 體 花 式 : 翻 側 、 打 觔 斗 、 倒 轉 飛 , 動 作 太 快 , 一 旦 失 控 會 擔 心 撞 向 人 堆 。
「 第 三 , 亦 係 最 重 要 , 就 係 在 人 睇 唔 到  地 方 , 好 似 頭 頂 及 身 後 飛 ; 一 旦 部 機 失 控 , 人 走 唔 切 , 避 無 可 避 。 」 李 又 說 , 香 港 一 向 無 合 規 格 飛 行 場 , 機 友 四 出 找 合 適 地 方 放 飛 機 , 為 免 意 外 發 生 , 每 個 場 地 的 機 友 都 只 有 靠 互 相 照 應 , 認 識 的 便 確 定 誰 用 哪 條 頻 道 , 以 免 佔 線 ; 又 會 從 旁 教 新 手 不 要 在 人 堆 附 近 飛 , 避 免 撞 到 人 。 「 不 過 間 中 有  生 面 口  人  , 可 能 恃 住 自 己 飛 得 幾 好 , 就 會 亂 飛 , 又 會  我  面 前 大 玩 花 式 , 我  就 寧 願 行 遠  喇 ! 」

香 港 欠 缺 完 善 管 理 的 玩 機 場 地 亦 是 另 一 危 機 。 過 往 , 機 友 常 去 將 軍 澳 工 業  、 清 水 灣 、 南 生 圍 一 帶 玩 機 , 這 些 地 方 不 准 玩 機 , 機 友 唯 有 偷 偷 地 玩 。 四 年 前 政 府 以 地 價 一 千 元 象 徵 式 批 出 元 朗 大 樹 下 西 路 一 塊 地 , 給 香 港 機 械 模 型 會 有 限 公 司 使 用 , 合 約 為 期 廿 一 年 , 模 型 會 只 須 每 年 向 政 府 繳 交 應 課 差 餉 租 值 的 百 分 三 , 作 玩 機 場 地 。 模 型 會 會 限 制 同 一 時 間 的 飛 機 數 目 , 又 規 定 它 們 之 間 的 距 離 。
誰 知 飛 機 場 落 成 啟 用 後 , 該 會 要 求 每 名 會 員 入 會 費 一 萬 , 月 費 三 百 。 該 會 曾 解 釋 , 收 費 貴 因 為 要 花 三 百 萬 鋪 跑 道 , 又 要 裝 圍 網 , 但 李 烈 顯 批 評 : 「 呢 個 係 富 豪 場 , 我  呢  打 工 仔 , 買 部 機 都 只 係 幾 千 蚊 , 邊 有 能 力 俾 咁 多 入 會 費 , 我  去 番 以 往 的 地 方 , 去 到 呢  地 方 無 王 管 無 人 設 定 安 全 守 則 , 唯 有 自 求 多 福 。 」

豪 玩 直 升 機

「 玩 遙 控 直 升 機 與 玩 真 車 很 相 似 , 初 學 者 放 低 六 百 至 三 千 元 , 便 有 齊 所 有 配 件 , 即 一 部 飛 機 、 伺 服 器 加 遙 控 器 。 玩 得 越 專 , 便 開 始 逐 件 零 件 買 : 機 翼 控 制 、 死 氣 喉 、 引 擎 、 遙 控 器 等 。 要 幾 靚 有 幾 靚 , 有  遙 控 機 狂 迷 , 每 月 花 三 千 蚊 去 執 靚 部 機 。 」 偉 高 模 型 有 限 公 司 助 理 經 理 蘇 逸 昌 說 。

「 金 融 海 嘯 前 , 有 經 濟 能 力 的 機 友 想 參 加 國 際 比 賽 , 要 玩 比 賽 級 專 機 , 一 部 由 一 哥 品 牌 HIROBO 出 產 的 90 級 油 機 , 碳 化 纖 維 做 的 主 機 身 、 機 罩 及 尾 通 , 售 價 二 萬 零 二 百 多 元 , 再 配 以 七 千 元 機 殼 , 連 埋 遙 控 器 、 陀 螺 儀 等 , 埋 單 要 五 萬 蚊 , 我  一 個 月 都 可 以 賣 兩 部 出 去 。 這 類 物 料 輕 身 , 但 一 撞 即 散 , 因 為 裡 面 的 零 件 以 一 架 真 的 直 升 機 仿 製 , 非 常 精 細 , 所 以 一 墜 機 就 乜 都 無 晒 , 無 得 整 。 」

近 年 遙 控 意 外

日 期     事 件

13/1/08   一 名 男 子 在 將 軍 澳 玩 遙 控 直 升 機 , 不 慎 駕 機 撞 向 羅 國 華 , 他 頭 骨 遭 削 去 一 邊 。

4/6/05   數 名 遙 控 飛 機 發 燒 友 在 將 軍 澳 空 地 , 觀 看 一 部 遙 控 飛 機 , 其 中 一 人 突 然 伸 手 觸 摸 , 右 手 拇 指 被 螺 旋 漿 削 斷 , 另 一 人 左 眼 被 碎 片 擊 中 險 盲 。

10/11/04   一 名 青 年 在 屯 門 小 冷 水 玩 遙 控 飛 機 , 疑 因 陽 光 影 響 其 視 線 , 直 升 機 失 控 直 撞 向 他 小 腿 , 血 流 如 注 , 傷 口 深 可 見 骨 。

頂部
 



當前時區 GMT+8, 現在時間是 2019-1-23 08:54
本論壇言論純屬發表者個人意見,與警察模型飛行會論壇 立場無關

    本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区 Powered by Discuz! 5.5.0  © 2001-2007 Comsenz Inc.
Processed in 0.009141 second(s), 8 queries , Gzip enabled

清除 Cookies - 聯繫我們 - POLICE MODEL FLYING CLUB 警察模型飛行會 - Archiver